Haarlemermeer station

Het Haarlemmermeerstation, tot 1933 Station Willemspark geheten, werd gebouwd in 1915, met als architect H. van Emmerik, maar naar oorspronkelijk ontwerp van K.P.C. de Bazel.Het station staat aan de Amstelveenseweg, hoek Havenstraat. Tot de komst van het busstation van Maarse & Kroon, dat de trein verving, lag er voor het station een klein plantsoen.
Ligging van de stations in Amsterdam in 1936
Haarlemmermeerstation straatzijde in juni 2005.
Op deze foto van station Leiden Heerensingel is de gelijkenis met station Amsterdam Haarlemmermeer goed te zien. Ansichtkaart (ca.1925; Collectie Archief Leiden).

Het station is een kopstation. De voorgevel is symmetrisch. Links van het hoofdgebouw is een aanbouw met de vroegere tweedeklas wachtkamer / stationsrestauratie (thans café). De stijl doet in veel opzichten denken aan het voormalige station Leiden Heerensingel. De architect van Leiden Heerensingel (K.P.C. de Bazel) heeft dan ook aan het ontwerp van dit station meegewerkt.

De rechter zijgevel is op bepaalde delen zelfs identiek met de linker zijgevel van het gebouw in Leiden, al dan niet in spiegelbeeld. De naar voren staande delen van de voorgevel, links en rechts van de ingang, zijn bijna identiek aan het rechterdeel van Leiden.

Boven de ingangspartij is een gebogen luifel aangebracht. Daarboven ontwaart men een halfrond venster. De achtergevel laat de indeling van de bouwlagen goed zien: het zeer hoge dak herbergt twee woonlagen; daarin bevinden zich twee woningen.

Het gebouw werd in de jaren 1990 door de Nederlandse Spoorwegen overgedragen aan het Stadsdeel Zuid en heeft inmiddels een opknapbeurt ondergaan. De stationshal is in gebruik bij de museumtramlijn, het linkerdeel is een café en wordt tegenwoordig ook gebruikt voor het opnemen van televisieprogramma’s waaronder het mediaprogramma De Kunst van het Maken van de VARA. Achter het station is een terras.
Spoorlijn

Het was het Amsterdamse kopstation aan de spoorlijn Aalsmeer – Amsterdam Willemspark van de Haarlemmermeerspoorlijnen, daarnaast was er op Amsterdams grondgebied nog de halte Koenenkade. Het gebouw is gelegen aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid en is het beginpunt van de voormalige spoorlijn naar Amstelveen – Aalsmeer / Uithoorn.

Het reizigersverkeer werd gestaakt in 1950, waarna het goederenverkeer (voornamelijk kolentransport) nog tot 1972 bleef bestaan. Na de sluiting kwam het Haarlemmermeerstation en de lijn naar Amstelveen – Bovenkerk vanaf 1975 in gebruik bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA). Tijdens de aanleg van de Schiphollijn werd een deel van het traject van 1976 tot 1981 wederom gebruikt voor de aanvoer van bouwmaterialen en treinstellen.

Openbaar vervoer
Voor het station is er een halte van tramlijn 16. Op het busstation hebben enkele buslijnen een halte staduitwaarts: GVB buslijn 15, 62 en Connexxion lijn 142/170/174, 172 en 197. Stadinwaarts stoppen de bussen naast de halte van lijn 16.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search